Συμβουλές

Δείτε κάποιες συμβουλές σχετικά με τα έπιπλα.

Τα χρώματα και η σημασία τους

Τα χρώματα υπάρχουν παντού στη ζωή μας είναι πολύ σημαντικά καθώς συνοδεύουν την καθημερινότητά μας και χωρίς να το καταλαβαίνουμε επηρεάζουν και τη διάθεσή μας. Είναι γνωστό πως τα χρώματα έχουν διάφορες σημασίες. Έχετε βρεθεί ποτέ μέσα σε ένα μπλε δωμάτιο το οποίο σας έκανε να νιώσετε ήρεμοι και χαλαροί και μετά να μπήκατε σε ένα κόκκινο δωμάτιο και να αισθανθήκατε ομιλητικοί και ενθουσιώδείς; Η αλλαγή στην διάθεσή σας αυτή δεν ήταν τυχαία – ήταν μια πραγματική ψυχοσωματική απάντηση στα χρώματα του δωματίου. Τα χρώματα των δωματίων θα πρέπει να είναι το πρώτο σας μέλημα κατά την διακόσμηση του σπιτιού. Θα πρέπει να επιλέξετε χρώματα με τα οποία θα αισθάνεστε άνετα, χρώματα τα οποία θα δημιουργούν την σωστή ατμόσφαιρα και θα εμπνέουν τα σωστά συναισθήματα σε εσάς και τους καλεσμένους σας μέσα σε κάθε δωμάτιο.

Προτάσεις για το σαλόνι σας

Τα σύγχρονα έπιπλα, όπως και η σύγχρονη τέχνη χαρακτηρίζονται από το ασυμβίβαστο στυλ και τα πρωτότυπα σχέδιά τους. Οι περισσότερες διακοσμητικές προτάσεις με έπιπλα παλαιότερου στυλ παραμερίστηκαν για να αφήσουν χώρο στις νέες, καινοτόμες διακοσμητικές λύσεις του σήμερα. Το ξύλο αντικαταστάθηκε με διάφορα μέταλλα και συνθετικά υλικά ενώ και η χρωματική παλέτα διευρύνθηκε σημαντικά. Ο φωτισμός που θα χρησιμοποιήσετε στο σαλόνι σας καθορίζεται από το είδος των δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα εκεί. Για να δημιουργήσετε ατμόσφαιρα στο σαλόνι συνδυάστε κρεμαστά και επιτραπέζια φωτιστικά με διαφορετικά αμπαζούρ, φωτιστικά δαπέδου αλλά και απλίκες τοίχων. Και για να είναι ο φωτισμός ακόμη πιο ατμοσφαιρικός χρησιμοποιήστε στα επιτραπέζια φωτιστικά διάφανους αντί για λευκούς λαμπτήρες («γάλακτος»). Έτσι τα μικρά σαλόνια δείχνουν μεγαλύτερα.

Νέες τάσεις στις τραπεζαρίες

Τα μοντέρνα, φουτουριστικά μα συνάμα εργονομικά έπιπλα είναι μια σύγχρονη τάση από την οποία δεν αποκλίνουν ούτε και τα έπιπλα της τραπεζαρίας. Για πολλούς όσα διαδραματίζονται στο χώρο της τραπεζαρίας αποτελούν την επιτομή της οικογενειακής ζωής καθώς εκεί συγκεντρώνεται η οικογένεια για να γευματίσει και γονείς και παιδιά μοιράζονται ουσιαστικό χρόνο μεταξύ τους. Τα μοντέρνα έπιπλα τραπεζαρίας προωθούν αυτήν την νοοτροπία της σύσφιξης των σχέσεων μιας οικογένειας φέρνοντας την οικογένεια πιο κοντά μέσα από την ιεροτελεστία του φαγητού.Οι μοντέρνες τραπεζαρίες έχουν απομακρύνει το ξύλο και έχουν ενσωματώσει διάφορα νέα υλικά στην κατασκευή τους. Κυλινδρικά μέταλλα και συνθετικές ύλες χρησιμοποιούνται κατά κόρον χάρη στην ελαφρότητά τους αλλά και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους.Τα τραπέζια επίσης είναι πιο συμπαγή και οι γυάλινες επιφάνειες είναι η απόλυτη νέα τάση!

Έπιπλα κρεβατοκάμαρας

Ας ξεκινήσουμε κατευθείαν με το πιο σημαντικό έπιπλο της κρεβατοκάμαρας – το κρεβάτι. Από ξύλινα μέχρι σφυρήλατα μεταλλικά ή επενδυμένα με ύφασμα, κατασκευασμένα από την οικονομική μελαμίνη ή από το πιο ακριβό ιταλικό ξύλο, κρεβάτια σε μοντέρνα ή κλασσικά σχέδια, σε απλές γραμμές ή με πολλά διακοσμητικά στοιχεία…το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχουν κρεβάτια για κάθε γούστο και κάθε ανάγκη! Ένα εξαιρετικό συνοδευτικό έπιπλο για το κρεβάτι σας θα ήταν και τα κομοδίνα – ένα ή δυο – ανάλογα με το πόσο χώρο έχετε. Το επόμενο σημαντικό συστατικό στην επίπλωση ενός υπνοδωματίου είναι μια ντουλάπα με αρκετό χώρο για την αποθήκευση όλων των κλινοσκεπασμάτων και των ρούχων. Ένα ερμάριο είναι επίσης μια καλή επιλογή για να προσθέσετε έναν ακόμη αποθηκευτικό χώρο στο υπνοδωμάτιο. Ένα έπιπλο τουαλέτας είναι το επόμενο απαραίτητο έπιπλο σε μια κρεβατοκάμαρα. Δώστε τις τελευταίες πινελιές στο χώρο προσθέτοντας ένα όμορφο χαλάκι και ολοκληρώνοντας έτσι την συνολική αισθητική του δωματίου (αλλά και για πρακτικούς λόγους εάν δεν θέλετε να κρυώνουν τα πόδια σας τα πρωινά όταν σηκώνεστε από το ζεστό σας κρεβάτι).

Τα χαλιά στο χώρο σας

Τα χαλιά μπορούν να γίνουν κι αυτά μια από εκείνες τις μικρές διακοσμητικές παρεμβάσεις που δίνουν ένα άγγιγμα καλαισθησίας στο χώρο σας. Ταυτόχρονα θα έχουν και χρηστική αξία καθώς θα προστατεύουν το παρκέ, τους συνθετικούς μουσαμάδες δαπέδου και τις μοκέτες από την καθημερινή φθορά (πατημασιές και σύρσιμο καρεκλών) ενώ τους κρύους μήνες του χειμώνα θα κρατούν τη ζέστη μέσα στο σπίτι. Ένα μεγάλο χαλί στο κέντρο του καθιστικού σας είναι μια εξαιρετική ιδέα!

Οι ταπετσαρίες επανέρχονται!

Γύρω στο 200 π.Χ. οι Κινέζοι υπήρξαν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν το χαρτί για να διακοσμήσουν τους τοίχους τους. Περί το 1700, οι ταπετσαρίες έφτασαν στην Ευρώπη και μέχρι το 1900 περίπου αποκτούσαν όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα. Και αφού έφτασαν στο απόγειο της δημοτικότητάς τους στα μέσα του 20ου αιώνα, οι τάσεις και πάλι άλλαξαν και οδήγησαν στην κατάργησή τους για χάρη νεότερων και πιο μοντέρνων διακοσμητικών προτάσεων. Από τα τέλη του 1980 η ταπετσαρία παύει να βρίσκεται σε περίοπτη θέση στις διακοσμητικές τάσεις και όπου χρησιμοποιείται θεωρείται επιλογή παλιομοδίτικη και χωρίς καθόλου γούστο! Σήμερα, όμως, μετά από τόσα χρόνια «απρόσωπων» διακοσμητικών επιλογών οι άνθρωποι κάνουν στροφή στα σπίτια με προσωπικότητα, στα σπίτια με χαρακτήρα και μοναδικότητα. Οι άνθρωποι θέλουν πλέον ο δικός τους οικιακός χώρος να ξεχωρίζει από αυτόν των υπολοίπων και αυτό το πετυχαίνουν δίνοντας ένα κομμάτι του εαυτού τους στην αισθητική του.